Dags för flaggstång – 6 steg till hissad flagga!

En flaggstång är ingen liten sak. Dels så är den ju rent fysisk en bastant sak att ha och göra med och dels så rymmer den en massa känsla och tradition. Flaggstänger har länge varit en symbol för stolthet, gemenskap och nationell identitet.

Att hissa flaggan utanför ditt hem eller företag kan vara en vacker gest som visar din engagemang för Sverige. Du bör förstås vara medveten om de regler som gäller för hissning av flagga i Sverige så att du inte irriterar och kanske till och med sårar folk omkring dig.

Det viktigaste är att ställa frågorna du bör ha svar på innan du installerar din flaggstång. Läs alltså på först och sätt dig in i var flaggstången bör stå, hur du ska hissa flaggan och vad som krävs för att hålla flaggstången i gott skick.

Med detta sagt kan i nu gå igenom de 6 stegen som du bör ta för att hissa flaggan på din flaggstång!

Steg 1: Hur ser dina behov av flaggstång ut?

Innan du börjar leta efter en flaggstång är det viktigt att avgöra vad du har behov av. Överväg var du vill placera flaggstången och hur stor den ska vara. Är det för en privat bostad, ett företag eller ett offentligt utrymme?

Tänk också på vilken typ av flagga du vill hissa och om du vill ha en fast eller teleskopisk flaggstång som går att fälla ner vid behov.

Här är exempel på möjliga positioner för flaggstången:

Position Fördelar Nackdelar
Framsidan Synlig för förbipasserande. Visar stolthet för hemmet. Mindre privat. Kan kräva tillstånd från kommunen.
Baksidan Mer privat. Kan placeras närmare vistelseområden. Mindre synlig för andra. Kan påverkas av trädgårdens layout.
Nära entrén Välkomnande för gäster. Lätt åtkomligt för hissning. Kan vara i vägen vid stora sammankomster. Risk för skador vid hårt väder.
I trädgården Estetiskt tilltalande bland växter. Mer integrerad i landskapet. Risk för skada på växter. Kan vara svårare att nå.
Nära vägen Mycket synlig. Lätt att identifiera ditt hem. Kan påverkas av vägsalt och föroreningar. Högre risk för stöld eller skadegörelse.
På en kulle Maximal synlighet. Vackert mot himlen. Mer utsatt för vind och väder. Svårare att underhålla.
Vid vattenkanten Spektakulär vy för båtar och förbipasserande. Ger en känsla av lugn. Högre korrosionsrisk. Kan kräva extra tillstånd beroende på vattenläge.

 

vimpel
En vimpel är inte samma sak som en flaggstång!

Steg 2: Sök efter en pålitlig flaggstångsleverantör

När du har klargjort dina behov är nästa steg att hitta en pålitlig leverantör av flaggstänger i Sverige. Du kan göra detta genom att söka online eller besöka specialiserade butiker som säljer flaggstänger. Se till att företaget du väljer har gott rykte och erbjuder kvalitetsprodukter.

Några bra källor till flaggstång:

VidaXL

Du kan köpa en prisvärd flaggstång 6 meter med svensk flagga för din trädgård på VidaXL. Ta en titt här.

vida xl flaggstång

Bole

På Bole kan du köpa en 6 meters flaggstång från Formenta med ett inbyggt vevsystem. Du kan läsa mer om denna här.

Bole formenta

Buildor

Du kan också hitta de olika varianterna av Formentas flaggstänger på Buildor. Ta en titt på modellen Tradition här.

Formenta tradition

Beijer Bygg

På Beijer bygg finns det flera olika alternativ för flaggstång. Ta en titt här på modellen Nordic med fäste.

Nordic med markfäste

Steg 3: Välj rätt flaggstång

När du har hittat en pålitlig leverantör är det dags att välja den rätta flaggstången. Tänk på material, höjd och design. De vanligaste materialen är trä, aluminium och glasfiber. Aluminium och glasfiber är populära val eftersom de är lättskötta och hållbara.

Höjden på flaggstången bör vara proportionell till dess omgivning. En flaggstång på 6 meter är standard men du kan ju behöva något annat till exempel för båten. Butiker som Buildor och Beijer Bygg har flera olika modeller att välja från.

Slutligen bör du överväga flaggstångens utseende och design för att komplettera platsen där den kommer att placeras. Vill du ha en knopp i guld längst upp så måste du välja en klassisk modell som kommer med detta. Ta också reda på vilket material den knoppen är gjord av!

flagga stång
Aluminium är ett populärt val men fundera på hur du upplever färgen och om stången kanske bör ytbehandlas med vit färg.

Steg 4: Beställ flaggstång och ta emot leverans

När du har valt din flaggstång kan du genomföra din beställning från den valda leverantören. Var noga med att ge korrekt information om leveransadressen och följ upp med leverantören för att säkerställa att din flaggstång levereras som planerat.

Steg 5: Förberedelse och installation

När din flaggstång har levererats är det dags att förbereda för installationen. Du måste gräva ett hål i marken som är tillräckligt djupt och brett för att säkert hålla flaggstången. Följ tillverkarens specifikationer för rätt installation, inklusive användning av betong för att stabilisera flaggstången.

Kanske får du leja en entreprenör som kan komma och gjuta fast din flaggstång. Det är viktigt att detta görs på rätt sätt. Inte bara för att flaggstången ska stå stadigt. Du bör också tänka på hur det blir när du ska fälla flaggstång redan då den installeras.

Steg 6: Hissa flaggan

När flaggstången är korrekt installerad är det dags att hissa flaggan. Det är en spännande stund och det särskilt om det är första gången du hissar flaggan på din egen flaggstång.

Här är några viktiga punkter att komma ihåg:

  • Se till att flaggstången är stadigt fastsatt och inte utsätts för starka vindar.
  • Hissa flaggan varsamt och se till att den är fäst ordentligt.
  • Visa respekt för flaggan och dess rättvisa användning i enlighet med svenska flaggans etikett.

Du kan även dekorera med ljusslinga för flaggstång. Detta kan vara fint på vintern då du kanske inte använder flaggstången för flaggan. Butikerna som säljer flaggstänger har ofta ljusslingor för flaggstång.

flagstång knopp

Njut av din flagga och flaggstång!

Oavsett om du väljer en Formenta eller Skultuna flaggstång så är detta något som du kan njuta enormt av. Det handlar ju om så mycket mer än dekoration. Att köpa och installera en flaggstång i Sverige kan vara en vacker och meningsfull handling. Du blir en del av en tradition med långa anor.

Flaggstången är en symbol för samhörighet, respekt och stolthet. Genom att följa dessa steg och noggrant överväga dina behov och val kan du njuta av att hissa flaggan och bidra till en atmosfär av patriotism och gemenskap i din omgivning.