Ge ditt vardagsrum ett lyft med nya möbler

Med nya möbler kan du ge ditt vardagsrum ett ansiktslyft och förnya både utseende och känsla i rummet. Oavsett om du vill ha en minimalistisk och modern inredning eller en mer traditionell och klassisk stil så finns det möbler som kan passa dina behov.

Här är några tips på vad du bör tänka på innan du beger dig till möbelaffären för att fräscha upp ditt vardagsrum.

Mät utrymmet så att du vet vad som får plats

Innan du köper nya möbler är det viktigt att mäta ditt vardagsrums storlek och utrymmet som finns för möbler så att du väljer det som kommer att få plats och passa i rummet. Om du inte har tillräckligt med utrymme för en stor soffa så kanske en mindre fåtölj eller en sektion med en stol och en ottoman kan fungera bättre.

Varför inte investera i några riktigt snygga design fåtöljer? Om du har för mycket utrymme kan du till exempel lägga till en accent-stol eller en bokhylla för att ge ditt vardagsrum en personlig stil och känsla.

Fundera över funktionen i varje möbel

När du köper nya möbler är det viktigt att tänka på funktionen. Om du har barn eller husdjur kan en skinnsoffa vara det bästa alternativet eftersom den är lätt att rengöra. Om du gillar att bjuda in vänner eller familj för att titta på filmer eller spela spel så kan en avdelning med en soffa med schäslong vara mer bekväm.

Tänk också på hur saker som en etanolkamin är en form av möbler. Kaminen är inte bara till för att ge värme. Den är också en vacker form av inredning med funktion! Idag ligger stor fokus på hur smarta installationer kan ge säkerhet. Men en enkel sak som en vacker järngrind mot verandan ger samma känsla och kan tyckas vara en vackrare form av inredning är larm och laserstrålar.

fransk balkong
Den franska balkongen kan ha en vacker och funktionell järngrind.

Tänk på stilen i ditt hem

När du köper nya möbler är det också viktigt att tänka på den övergripande stilen i ditt hem och i rummet du möblerar. Om du vill ha en modern och minimalistisk inredning i ditt vardagsrum så brukar en soffa med rena linjer och en neutral färg passa bäst.

Om du gillar en mer traditionell och klassisk stil kanske en soffa med djupa knappar och en mörkare färg fungerar bättre. Oavsett vilken stil du föredrar finns det många möbler att välja mellan så du ska inte se det som en begränsning.

Tänk på materialet i möblerna

Materialet dina nya möbler är gjorda av kan också påverka utseendet och känslan i ditt vardagsrum. Om du vill ha en mer sofistikerad och lyxig känsla kan en soffa i sammet eller mörkt läder fungerar bättre.

För dig som gillar en mer avslappnad och bekväm stil kanske en soffa i bomull eller linne är det bästa alternativet. Materialet kan också som sagt påverka hur lätt det är att rengöra dina möbler. Fast med detta sagt är det förstås så att vi svenskar älskar trä som material i vår inredning. Det går också att hantera på rätt sätt så att möblerna förblir fina länge.

kamin
Med en säker kamin är det inga problem att inreda med trämöbler!

Kombinera möbler för rätt effekt

Att kombinera olika möbler kan hjälpa till att ge ditt vardagsrum ett lyft. Om du har en stor soffa kan du lägga till en accentstol eller en bänk för att skapa en mer mångsidig sittplats. Har du däremot en mindre soffa är det passande att lägga till en ottoman eller en sittsäck för att skapa en bekväm plats att koppla av på.

Du kan blanda och matcha olika möbler i olika stilar, färger och material för att skapa en unik och personlig stil. Tänk på att balansera olika element för att skapa en harmonisk inredning. En soffa i stark färg kan kompletteras med en lugnare fåtölj, och en mörk soffa kan ljusas upp med vita eller pastelliga kuddar och en ljus bordslampa.

Tänk på förvaring när du ändå är igång

Att ha tillräckligt med förvaringsutrymmen i ditt vardagsrum kan hjälpa till att minska röran och ge mer utrymme till att visa upp dina favoritföremål. En bokhylla eller ett mediastativ kan ge plats för böcker, CD-skivor, elektronik och andra föremål. En ottoman med förvaring kan ge extra utrymme att förvara filtar eller leksaker.

Det här är också viktigt för din hälsa. I damm finns det ibland partiklar som inte bara kan ge upphov till allergier. De kan också vara farliga för hjärtat. Därmed är det inte så dumt att hålla ytor fria från saker så att du lätt kan torka av regelbundet.

Här är några smarta förvaring-hacks:

Glöm inte belysningen i rummet

Att ha bra belysning i ditt vardagsrum kan hjälpa till att skapa en varm och inbjudande atmosfär. Du kan tänka på att addera en golvlampa, bordslampor eller en taklampa för att ge rummet mer ljus. Att ha olika ljuskällor kan också hjälpa till att skapa en mer varierad atmosfär.

Tänk inte för mycket – lita på din intuition!

Genom att tänka på funktionen, stilen, materialet och lagringsutrymmet i dina nya möbler så kan du skapa en mer harmonisk och personlig inredning i ditt vardagsrum.  Kombinera olika möbler och tänk på belysningen för att skapa en varm och inbjudande stämning.

Men tänk inte för mycket. Det behöver inte vara svårare än att din magkänsla säger att en blå fåtölj och en golvlampa är allt du behöver för ditt vardagsrum. Gå på den känslan för den är ofta det bästa svaret på frågan om vad som kommer att göra susen i ditt vardagsrum.