Guide för bästa poolstege till din pool

En riktigt bra poolstege är verkligen ingen småsak. Om du inte får stegen med poolen då du köper den så är det kanske en fördel. Då kan du ju själv välja den bästa poolstegen med tanke på säkerhet, komfort och hållbarhet.

Faktum är att valet av stege till poolen kan få stor betydelse. Det finns till och med program för poolstegssäkerhet. Här måste vi beakta flera saker som halkrisk, möjlighet för små barn att klättra i poolen och klämrisk då stegen används.

Vi ska gå igenom steg för steg hur du väljer poolstegen som kommer att bli det bästa valet för din pool.

Steg 1 – Välj poolstege i enlighet med pooltyp och storlek

Ovanmark eller i mark pool: Stegar designade för ovanmarkspool har vanligtvis trappsteg på ena sidan och ben som vilar på poolgolvet. Det finns inte alltid lika många steg ner i vattnet. Men stegen i poolen som är nedgrävd kan till och med vara integrerad i poolväggen och har steg hela vägen ner.

Poolens höjd: Se till att stegen är tillräckligt hög för att säkert komma in och ut ur poolen. För pooler ovan mark behöver du en stege som sträcker sig en bit ovanför poolväggen för att ge stabila handtag.

pool i mark

Steg 2 – Ta en titt på material

Rostfritt stål: Hållbart, rostbeständig och långvarig men kan bli varmt i direkt solljus. Det finns alltså risk för att bränna fingrarna. Kom ihåg att metall som värms upp blir varm över hela metallen då den leder värme.

Harts/plast: Mindre benägen att värmas upp i solen, i allmänhet billigare, men kanske inte är lika hållbart som stål under åren.

Aluminium: Lätt, motståndskraftig mot korrosion och robust.

För att sammanfatta detta på ett överskådligt vis:

Material Funktioner Fördelar
Rostfritt stål Ger en stadig ram och steg. Används ofta både i inbyggda och ovanmarkspooler. – Mycket hållbart och långvarigt.<br>- Motståndskraftig mot rost och korrosion med rätt skötsel.<br>- Ger ett elegant, modernt utseende.
Harts/Plast Används främst för ovanmarkspooler. Kan finnas både i ramen och stegen. Blir inte lika varm i direkt solljus. Generellt billigare. Motståndskraftig mot rost och korrosion.
Aluminium Kan utgöra ramen eller trappstegen på stegar. Ofta i lättviktiga konstruktioner. Lättviktig vilket gör den enklare att installera och flytta. Korrosionsresistent. Stabil med en måttlig viktkapacitet.
Vinylbelagd Vanligtvis en beläggning på stålstegar, särskilt för trappsteg. Ger en mjukare och bekväm trappstegsyta. Skyddar underliggande metall från direkt vattenkontakt. Kan minska värmupptagning, vilket gör stegen svalare.

 

Steg 3 – Viktkapacitet

Se till att stegen säkert kan bära vikten av den tyngsta personen som kommer att använda den. Många standardstegar kan klara upp till 113 kg men det finns kraftiga alternativ som kan stödja mer.

Tänk också på vad som händer om flera personer befinner sig på stegen samtidigt. Kommer de då att väga mer än vad den är byggd för?

Steg 4 – Poolstegens design och layout

Breda trappsteg: Erbjud mer yta för dina fötter vilket säkerställer en bekvämare och säkrare uppstigning eller nedstigning. Det här är också bra då barn använder stegen och kanske befinner sig på den samtidigt. Ett barn sitter längst upp medans ett annat är på väg ner eller uppför stegen på den andra sidan.

Anti-slip yta: Leta efter trappsteg som har texturerade eller gummerade ytor för att förhindra glidning. Det här är verkligen viktigt. Det kan bli väldigt halt på plast som inte har något mönster. Samma sak med metall.

poolstege i plast
En poolstege i plast kan ha bra anti-slipyta

Steg 5 – Ledstänger ska också finnas

En ledstång för trappa till pool bör vara stadig och ge ett stadigt grepp. Vissa stegar kommer med vadderade eller ergonomiskt utformade ledstänger för ökad komfort. Här ska du också tänka på att ledstången bör sitta på ett bra sätt. Om den börja vicka så kan det vara riktigt farligt då den som använder stegen tappar balansen.

Steg 6 – Säkerhetsfunktioner

Låsmekanism: För familjer med barn kan det vara klokt att överväg stegar som kommer med en låsmekanism eller en rullskyddsbarriär för att begränsa åtkomsten när poolen inte används. Det är också viktigt att se på hur stegen kan låsas på plats så att den inte glider omkring.

Stabilitet: Stegar med bredare bas eller de som kommer med utsvängda ben kan erbjuda mer stabilitet. Då kanske det inte krävs någon cementering för att poolstegen ska stå stadigt även när det är flera som klättrar upp och ned på den.

Du kanske också vill ha någon form av skylt som varnar för att det kan bli halt nära stegen som leder till poolen.

poolstege

Steg 7 – Enkel installation

Kontrollera om stegen till poolen kräver minimal montering eller om du behöver leja en hantverkare för att få den på plats. Fundera på om stegen lätt kan fästas och tas loss vilket är användbart för poolrengöring och vinterförvaring.

Steg 8 – Underhåll av poolstege

Satsa på poolstege som är lätt att rengöra och som har utbytbara delar vid slitage. Då kan du få den att hålla längre så att du slipper lägga en massa pengar på en ny poolstege i onödan.

Steg 9 – Estetik

Även om funktionalitet och säkerhet är av största vikt så kan du överväga hur stegen kommer att se ut vid sidan av din pool. Du kanske vill ha en stil och färg som kompletterar din pooldesign och det omgivande området. Det här är lite som då du vill ha en snygg vattentunna.

Det här kan anses vara överkurs men visst finns det alternativ. Om du har en pool i marken så har du ju möjlighet att gjuta en vacker trappa i vattnet. Då kommer poolens stege att vara en pooltrappa på vilken man kan sitta och njuta under soliga och varma dagar.

poolledstång
En trappa i poolen är något riktigt bra att ha när det är möjligt

Steg 10 – Recensioner och poolstege test

Innan du köper kan det vara bra att läsa användarrecensioner och poolstege omdömen för att få insikter om hållbarhet, stabilitet och användarvänlighet.

Att be poolägare eller proffs om rekommendationer kan också vägleda ditt beslut. Det finns även poolstege test online där experter har testat. Då får du en massa information om stegens olika egenskaper och hur de ter sig i verkligheten.

För att summera det hela

När du väljer den bästa poolstegen, prioritera säkerhet, hållbarhet och användarvänlighet. Det är en investering inte bara för bekvämligheten utan för välbefinnandet för alla som använder poolen. Se alltid till att stegen för poolen är korrekt installerad och kontrollera rutinmässigt efter tecken på slitage eller skador.

Är det dags att byta till en ny poolstege?

Att veta när du ska byta ut din poolstege är avgörande för säkerheten. Här är några tecken och överväganden som tyder på att det kan vara dags för en ersättning:

Synlig rost eller korrosion

Speciellt på metallstegar så kan rost äventyra stegens strukturella integritet. Även om stegen fortfarande känns stadig kan rost vara ett tecken på att metallen försvagas.

På rostfria stegar ska du hålla utkik efter små gropar eller hål orsakade av lokal korrosion. Var också uppmärksam om sprickor.

Sprickor eller frakturer

Om du ser sprickor, särskilt i trappsteg eller ledstänger, är det en tydlig indikation på att stegen försämras.

Lösa eller vingliga steg

Steg som har lossnat eller vinglar när tryck appliceras kan vara farliga.

poolstege vid tom pool
Gå igenom poolstege precis som du gör med poolen då du tömmer den!

Blekning eller missfärgning

Även om detta kan verka kosmetiskt så kan betydande blekning indikera att stegens material har försvagats av långvarig UV-exponering.

Böjda eller skeva trappsteg

Om trappstegen är böjda eller skeva kan de gå sönder under vikt.

Lösa delar eller delar som saknas

Om skruvar, bultar eller annan hårdvara hela tiden lossnar eller saknas så kan detta tyda på slitage som kanske inte är lätt att reparera.

Föråldrade säkerhetsfunktioner

Även om din stege är i hyfsat skick, om den är äldre och saknar moderna säkerhetsfunktioner (som anti-halksteg eller barnsäkerhetsbarriärer) så kanske du vill överväga att byta ut den.

Frekventa reparationer

Om du ofta reparerar eller byter ut delar på din stege kan det vara mer kostnadseffektivt och säkrare att byta ut hela stegen.

Komfort- och användbarhetsproblem

Om stegen har blivit obekväm att använda eller inte ger det stöd eller tillgänglighet du behöver så kan det vara dags för en uppgradering.

Tillverkarens rekommendation

Vissa tillverkare kan ge en rekommenderad livslängd för sina produkter. Även om stegen verkar bra så kanske den har använts för länge. Då kan du börja fundera på att byta ut den till en ny poolstege.

Att regelbundet inspektera din poolstege för tecken på slitage är avgörande för säkerheten. Om du märker något av ovanstående tecken, eller om du har tvivel om din steges säkerhet, är det bäst att vara försiktig och överväga en ersättning. Kom ihåg att säkerheten för de som badar i poolen är av största vikt, och det är alltid bättre att vara proaktiv än att ångra en usel poolstege senare!