Hur hänger du tavlor på rätt sätt?

Tavlor som hänger snett eller på fel plats kan förstöra känslan i ett rum. De är inte viktigaste möblerna i ditt hem men visst påverkar tavlorna hur du upplever ett rum. Om en tavla hänger fel så kan det vara det enda du tänker på varje gång du kliver in i ditt vardagsrum. Så vill vi ju inte ha det.

Hur ska du hänga upp tavlor?

Det är viktigt att tavlor hänger i rätt höjd. Det betyder normalt sett ögonhöjd. Om du skapar en bildvägg med många tavlor som ett kollage så är det förstås lite annorlunda. Men om vi tänker oss att du vill ha 1-3 tavlor på väggen bakom soffan så är det ögonhöjden du ska beakta.

Det viktigaste här är att du ser tavlan som bäst då du står upp. Då ska tavlans mitt positioneras där din blick faller då du ser rätt fram på bilden. Tänk också på att tavlan ska hänga rakt. Det kanske blir lite petigt men det är väl värt att rätta till så att det inte blir snett.

Använd rätt monteringsteknik

En annan sak som får betydelse för hur dina tavlor upplevs är hur de hängs upp. Om du har spik eller skruv för långt ut kan det skapa en skugga mellan tavla och vägg. Dessutom hänger bilden inte så säkert på detta vis. Om den täcks av ett glas som riskerar att krasa ner i heltäckningsmattan så är det inte bra.

Lär dig mer om korrekt montering av tavlor på den typ av vägg du har för att det ska bli rätt!