Köp en snygg vattentunna – Läs innan du ser på vattentunnor!

Det är klart att du ska ta till vara på regnvatten med hjälp av en vattentunna! Men köp inte en tråkig plastig sak som ser ut som en soptunna. Idag finns det vattentunnor som är vackra och praktiska. Här ska vi se på vad du bör tänka på innan du väljer vattentunnan för din trädgård.

Vad ska en bra vattentunna ge dig?

Vatten kanske du tänker men tänk vidare. Låt oss säga att det regnar på kraftigt och nu är din vattentunna full. Bra, då kan du ju vattna i trädgården om någon vecka eller så då det blir torrt igen eller varför inte på en gång i ditt växthus?

Nu är frågan hur du får ut vattnet. Om du ska skopa upp vatten med en hink så har du inte köpt bästa vattentunnan. Det finns smarta modeller med tapp eller så väljer du en snygg vattentunna utan och köper till en pump för att få ut regnvattnet på ett smart sätt.

vattentunna händer
Hur får du ut vattnet ur din vattentunna?

Vad kan du göra med vatten från vattentunnor?

Det här är en viktig fråga som du bör ha svar på när du ska köpa vattentunna. Det finns faktiskt otroligt mycket du kan göra med regnvattnet. Inte bara som gratis vatten till din trädgård. Om du ska uppgradera kök, badrum och tvättstuga kan detta vara något att tänka på.

vattentunnor

Vad sägs till exempel om att tvätta kläder och diska med regnvatten? Det är fullt möjligt men då behöver du förstås lite mer än en snygg vattentunna i trä. Det finns de som har grävt ner en enorm vattentunna i marken vid huset för att sedan samla upp vatten som kan användas för att spola i toaletter, tvätta kläder och diska.

Du kan också använda vatten i vattentunna för att:

  • Tvätta bilen
  • Skölja av din veranda
  • Tvätta fönster
  • Spola av tak
  • Spola bort mossa med högtryckstvätt
  • Vattna allt som växer!

Det finns diskussioner om huruvida det är säkert att dricka regnvatten. Om detta är något du vill göra med regntunnan så bör du se närmre på vilka ämnen som kan finnas i vattnet och hur du kan filtrera dessa.

vattenregntunna
Kanske kan du ha din regnvattentunna som fågelbad…

En snygg vattentunna är möjligt

Vad du tycker är vackert är förstås individuellt men många håller med om att den klassiska trätunnan för regn är vacker. Detta är en snygg vattentunna som du kan använda för inredning i din trädgård som skapar en unik stämning.

Om du inte har råd med en exklusiv vattentunna i trä kan du köpa en vanlig i plast och sedan klä den med trä.

Ta en titt på denna video:

Måste vattentunnor stå vid huset?

Det vanligaste är ju att man kopplar en regntunna till stupröret vid huset. Den här looken är vi vana vid så det stör inte rent estetiskt att ha en vattentunna invid huset. Men det kan ju vara så att du vill ha din regnvattentunna på annan plats.

Det går bra! Det du ska tänka på är hur du då kan samla upp vattnet. Vissa modeller av vattentunnor har lock som du kan vända upp och ner på och sedan samla vattnet med. Kolla upp detta innan du köper vattentunnan! Om du inte vill ha tunnan invid ett stuprör så måste du ha en annan lösning för vattenuppsamlingen.

rolig vattentunna
En vattentunna som fontän kan du ha mitt i trädgården!

Regnvattentunna i bästa möjliga material

Idag är det vanligast att köpa regnvattentunna av plastmaterial. Detta är ett bra val då du vill ha en billig vattentunna som kommer att hålla länge. Men när vi tänker oss att du vill att det ska vara en snygg vattentunna så finns det lite andra möjligheter.

En snygg vattentunna kan vara gjort av:

  1. Keramik – Det här är med inspiration från de antika vattenkärlen som användes i Mellanöstern och i Medelhavsregionen. Det finns en hel del intressant med den här typen av vattenuppsamling. Den kan till exempel fungera kylande om du ställer tunnan med kallt vatten inomhus!
  2. Metall – Vattentunnor av metall är också en möjlighet. De kan vara vackra att se på men den uppenbara risken är ju att tunnan inte kommer att hålla så länge då den börjar rosta.
  3. Glas – Inte så praktiskt kanske men verkligen vackert. Med tjockt glas kan du ha en regnvattentunna som klarar trycket och som blir rena rama konstinstallationen för ditt hus och trädgård.
  4. Trä – Detta material är vackert och passar ofta väldigt bra. Om du ska ha en vattentunna för din utomhusbastu kan detta verkligen kännas rätt. Tänk dock på att det går åt en hel del trä för att tillverka en vattentunna trä. Keramik, plast och metall kan anses bättre med tanke på miljö och återvinning.
vattentunna trä
En klassisk vattentunna i trä är ju magisk!

Gör ren din regnvattenstunna!

Om din regnvattenstunna får stå utan någon rengöring kan det börja lukta. Det är viktigt att med jämna mellanrum köra rengöring av tunnan för regnvatten. Detta kan du göra med en högtryckstvätt för att få bort miljöfilm.

Dessutom kan du använda dig av miljövänliga produkter som vanlig ättika eller vinäger för att få bort kalkavlagringar och lukt. Med borax är det också enkelt att få rent i tunnan och det särskilt om det är en vattentunna av metall.

Blanda borax rengöringssalt med lite vinäger så att du får en massa som du sedan kan stryka på över tunnans insida. Låt detta stå några timmar innan du spolar av med högtryckstvätt.

antik vattentunna
Antika vattentunnor har klarat tidens tand utan att lukta illa!

Var kan jag köpa vattentunna?

Det finns vattentunnor i butiker som säljer produkter för hus och trädgård. Du kan enkelt beställa din tunna för regnvatten online. Det är enklast då detta innebär att du får den hemskickad. Då behöver du inte fundera på hur du ska få in regnvattentunnan i din bil!

 

Vattenbehållare 250 liter

Samla upp regnvatten och vattna med!

700 kr

Besök butik!

Pump för regn-vattentunna

Få upp vattnet ur vattentunnan med en pump!

975 kr

Besök butik!

Viking vattentunna i trä

Otroligt vacker vattentunna i trä för din trädgård och uteplats.

5627 kr

Besök butik!

Flexigarden vattentunna

Smart vattentunna med tapp för att få ut vatten.

1899 kr

Besök butik!