Matchar dina smycken din inredning?

Inredning och smycken går ofta hand i hand. Om du tillhör de som älskar guld så har du säkert samma metallfärg på inredning som ljusstakar och servettringar. Hos vissa kan det gå så långt att smycken och accessoarer matchar kuddarna i soffan.

Smycken som talar om vem du är

När du väljer en viss typ av dam armband eller örhängen så är detta vad som kan kallas för ett statement på ren engelska. Du talar om vem du är och vad du står för med armband, örhängen och tå-ringar. Vissa kanske helt låter bli en viss typ av smycken av samma anledning. Här kan vi se en tydlig parallell med våra hems inredning.

Faktum är att vi svenskar skapar identitet med inredningen. Vi väljer noga saker som färg och mönster för våra möbler och gardiner. Om vi har mycket möbler är det ett uttryck och tvärtom. Vi kan till exempel visa hur vi har ett engagemang i miljö och natur genom att välja en viss typ av tyger och kanske också genom att köpa second hand möbler.

Med runda soffbord, design tavlor och trä inredning så säger vi något om oss själva och det vi tror på. Du kanske har runda bord för att du tycker att kanter stör det energiska flödet i ditt hem. Inredningen är en form av smycken som visar vad vi tycker är viktigt och vackert.

När smycken matchar inredningen perfekt

I soffan ligger det en Marimekko-filt och på bordet står det en vas som är illblå med inslag av guld. Du slår dig ner i soffan med en ring av guld med blå pärla och ett halsband som har stora former i plast och liksom sprakar i färger.

Du är med andra ord som en bit av inredningen i ditt hem. Det här är vanligare än vad man kan tro. Om du har vaser med torkade växter i ditt vardagsrum ska du kika på hur dessa matchar designen på ditt flätade armband eller berlocken du hänger i kedjan runt halsen.

Formerna som du inreder med återkommer i dina armband och andra smycken. Det är fullständigt naturligt och riktigt roligt att tänka på. Kanske är du noga med att lägga en duk på bordet som matchar din scarf när det blir bjudning hemma hos dig. Eller så gör du detta helt omedvetet.

En björn av tyg i soffan och en av silver runt halsen…

Lägg märke till dina vänner och bekanta

Ta en titt omkring dig idag. Lägg märke till hur dina kollegor smyckar sig själva och utrymmet omkring deras skrivbord. När du går hem till någon kan du fundera lite på vilka färger de väljer för möbler, kuddar och gardiner och sedan notera vilka smycken de har på sig.

Om de inte bär smycken kanske du ser att det faktiskt är lite spartanskt i deras hem. Du lär inse vilka paralleller det faktiskt finns mellan smycken och inredning. Ta upp saken när ni tar en kopp kaffe. Om inget annat så blir det säkert ett roligt samtalsämne!