Varför ska du ha ett nattygsbord och vilket är bäst?

När du går och lägger dig kanske du inte direkt sluter ögonen och beger dig till drömmarnas land. Med tanke på att cirka var tredje person i Sverige har sömnbesvär så är det inte så konstigt att många av oss sysslar med annat än att räkna får då vi ligger i sängen. Med ett nattygsbord får du avlastning för din bok, smartphone, näsduk och annat som krävs då du försöker koppla av.

Varför ska du ha ett nattygsbord i ditt sovrum?

Du har antagligen ett bord vid din bäddfåtölj och det tycker du känns helt naturligt då detta är i ditt vardagsrum. Att ha ett sängbord i sovrummet erbjuder minst lika många fördelar. Här är några anledningar till varför du bör överväga att ha ett nattduksbord:

Bekväm förvaring

Ett sängbord ger en bekväm förvaringslösning för föremål du kan behöva under natten såväl som på morgonen.

Det kan vara:

 • Ett glas vatten
 • Dina glasögon
 • En väckarklocka
 • Böcker
 • Medicin
 • Fotkräm

Du kan också använda ditt nattygsbord för annat än nattyg. Kanske lägger du din smartphone i lådan eller varför inte ett smycke som du tar på dig igen så snart som du vaknar.

Om du inte är insnöad på runda soffbord utan någon förvaring kanske du rentav kan välja ett sängbord för soffan! Det finns de som gör detta istället för att slänga ett fint nattygsbord när inredningen i sovrummet byts ut.

nattygsbord smartphone
Sträcker du ut handen för din smartphone när du vaknar?

Funktionell belysning

Ett nattduksbord är en idealisk plats för en lampa som ger funktionell belysning för att läsa, skriva eller bara ge en mysig atmosfär i ditt sovrum. Kanske vill du ligga i sängen och prata i telefon men inte i mörkret. Då är det skönt med en fin lampa på ditt bord vid sängen!

Dekorativt element

Ett sängbord kan vara ett dekorativt element i ditt sovrum. Nattygsbordet kan stylas med dekorativa föremål som tavelramar, vaser eller ljus som kompletterar den övergripande designen av ditt rum.

nattygsbord dekoration
Ha fina saker på ditt nattygsbord!

Utrymmesbesparande

Ett nattduksbord kan hjälpa till att spara utrymme i ditt sovrum genom att ge förvaringsmöjligheter och funktionalitet på ett litet område bredvid din säng. Det ser fint ut och fungerar ju som ett bord till sängen samtidigt som du kan få in en hel del i lådan som finns under bordet!

Enkelt att komma åt saker

Du vaknar och behöver snyta dig. Då är det ju kanon att ha ett sängbord bredvid din säng. Där finns näsdukarna och där ser du också vad klockan är. Du kan snabbt sträcka dig efter en bok eller ett glas vatten utan att behöva gå upp ur sängen.

Välj rätt bord till din säng och ditt sovrum

Hur ska du tänka då du väljer ett nattygsbord då det finns så många fina? Ska du välja Ellos nattduksbord eller kanske köpa nattygsbord IKEA erbjuder till låga priser? Här är några av de viktigaste punkterna som du ska gå igenom och det särskilt om du tänker köpa nattygsbordet online.

 1. Tänk på storleken på ditt sovrum – Storleken på ditt sovrum kommer att bli avgörande för storleken på sängbordet du väljer. Se till att bordet är proportionellt med tanke på rummets storlek och att det inte tar för mycket plats.
 2. Tänk på höjden på din säng – Höjden på ditt nattduksbord bör vara i nivå med toppen av din madrass eller något högre. Detta säkerställer enkel tillgång till dina tillhörigheter och skapar en sammanhållen look i ditt sovrum.
 3. Tänk på vilken typ av förvaring du behöver – Bestäm vad du vill förvara i ditt nattduksbord. Om du har många saker, välj ett bord med lådor eller hyllor. Om du bara behöver ett litet utrymme för en lampa och en bok, duger ett enkelt bord.
 4. Tänk på stilen på ditt sovrum – Välj ett sängbord som kompletterar stilen på ditt sovrum. Om du har ett traditionellt sovrum så väljer du ett bord för sängen med klassiska designelement. Om du har ett modernt sovrum så väljer du ett nattygsbord med rena linjer och en minimalistisk design.
 5. Tänk på materialet – Sängbord finns i en mängd olika material som trä, metall, plast och glas. Välj ett material som matchar stilen i ditt sovrum och som passar din budget. Tänk också på hur olika material kan påverka dig mentalt och fysiskt. Känslan av trä kan vara bättre för dig än känslan av plast.
 6. Tänk på färgen – Välj en färg som kompletterar färgschemat i ditt sovrum. Om du har ett neutralt färgschema kan du välja en djärv färg eller ett mönster för ditt nattduksbord för att lägga till en färgklick till ditt rum.

Om du köper ett nattygsbord från IKEA får du göra följande:

Glöm inte bort att lyssna på din inre röst. Det finns inga regler för vilket bord till sängen du ska välja. Precis som att du kan skriva nattygsbord eller nattduksbord så kan du göra som du vill med design, färg och material. Om det känns rätt i din maggrop så är det också det!

Här är några exempel på fina nattygsbord som du kan köpa online:

Lea spegelbord

Detta är en liten byrå av spegelglas som ger en cool effekt i ditt sovrum. Lådorna har knoppar som ser ut som diamanter!

2790 kronor

Besök butik här!

Lody nattygsbord

Ett klassiskt sängbord av trä som passar mycket bra i mångas sovrum. 1990 kronor

Besök butik här!

Tvilum sängbord

Ett nattduksbord med dansk design i vit färg och med en låda för förvaring.

1399 kronor

Besök butik här!

Act Nordic

Ett sängbord du hänger på väggen för enklare städning på golvet. Naturlig bambu och svart metall.

899 kronor

Besök butik här!