6 tips för att välja bäst matbordslampa!

Bordet du äter vid är ofta en plats som du använder för mer än goda måltider. Oavsett om du läser tidningen över en kopp te eller delar en brakmåltid med vänner så behövs det en bra matbordslampa som lyser upp. Inte för starkt och inte för svagt.

Precis som runda soffbord och vackra nattygsbord så kan en matbordslampa förändra känslan i rummet. Både med sin form och det ljus som den sprider. Vi ska ta en titt på 6 smarta tips som du kan ha i bakhuvudet när du ska välja lampa över matbord!

 1. Tänk på storleken på din matbordslampa

Storleken på lampan är en viktig faktor att ta hänsyn till. En lampa som är för liten kommer att se malplacerad ut, medan en lampa som är för stor kan överväldiga utrymmet. Med inredning vill vi få balans och harmoni i våra rum.

En bra tumregel är att välja en lampa som är cirka 2/3 av storleken på ditt matbord. Detta kommer att säkerställa att lampan står i rätt proportion till bordet och utrymmet. Men det här förutsätter förstås att du har hängt lampan i rätt höjd.

Här får du lite lampa över matbord inspiration:

 1. Tänk på stilen på lampa över matbord

Lampans stil och design är en annan viktig faktor. Du vill välja en lampa för matbord som kompletterar den övergripande stilen i din matsal (vardagsrum) eller i ditt kök. Om du till exempel har en modern matplats kan du välja en snygg och minimalistisk lampa. Om du har en traditionell stil på vardagsrummet där bordet står kan du välja en lampa med en klassisk eller utsmyckad design.

lampa över matbord
En lampa med klassisk design i metall kan föra tankarna till 1940-talet…

Lampor köksbord passar ihop med kan hänga rakt ner från taket eller kanske fästas på väggen i köket. Här får du fundera lite på vad som finns omkring bordet i köket och hur pass fri sikt du behöver i rummet.

Många gånger kan det vara fint med en avskalad stil som inte bryter med annat i rummet. Om du redan har en lampa ovanför soffbord som är som ett konstverk kanske du inte vill skapa konkurrens från matbordet.

 1. Bestäm vilken typ av lampa ditt matsalsbord passar ihop med

Det finns flera typer av lampor för matbord att välja mellan. Du kan till exempel välja:

 • Pendellampor
 • Ljuskronor i kristall
 • Vägglampor
 • Bordslampor
 • Golvlampor
 • Sportlights

Pendellampor är ett utmärkt alternativ för moderna rum. Detta eftersom de ger ett minimalistiskt och elegant utseende. Ljuskronor är ett klassiskt alternativ som kan lägga till en touch av elegans till vilken matsal som helst. Men då ska det vara en matsal med högt i tak!

lampa matbord
En modern lampa med intressant design kan vara ett bra val

Om du inte bor i ett slott och kanske inte riktigt tycker att det kommer att passa med en lampa som hänger ner från taket så är bordslampan en möjlighet för matbordet. Bordslampor är ett mer avslappnat alternativ som kan ge värme och mysighet till utrymmet.

 1. Tänk på hur väl en lampa över matbord lyser upp

Belysningen matbordslampan bidrar med är en annan viktig faktor. Du vill välja en matbordslampa som ger tillräckligt med ljus över och omkring matbordet. Men inte så mycket att det överväldigar utrymmet.

En lampa med dimmer kan vara ett bra alternativ för matbordet. Detta eftersom den låter dig justera belysningen för att passa stämningen och tillfället. När rummet används mer för mys som ett vardagsrum kan du dimma och tvärtom.

 1. Välj rätt höjd för matplats lampa över matbord

Höjden på lampan är en viktig faktor. Minst lika viktigt som höjd på tavlor. Eftersom du vill vara säker på att den inte blockerar sikten för dina gäster så måste du måtta lite och testa. Häng lampan så att den inte kommer att vara i vägen för de som sitter runt bordet och så att den inte blir ett hinder för den som går förbi.

lampa över matbord inspiration
När matbordslampan är ett konstverk måste den hänga så att det syns på rätt sätt.
 1. Tänk på materialet i matbordslampan

Materialet i lampa för matbord kan också spela en roll för matsalens övergripande utseende och känsla. En lampa av metall kan ge ett modernt och industriellt utseende medan en lampa av trä kan tillföra värme och naturlig struktur.

Glas- och kristall lampor kan lägga till en touch av elegans i rummet. Men betänk din budget och glöm inte bort det där med rengöring. Ibland är plastmaterial det bästa valet för lampor till köksbord och matsalsbord helt enkelt för att det är så enkelt att få bort spill från måltiderna.

Summan av matbordslampan-kardemumman!

För att sammanfatta det hela kan vi säga att det finns flera saker att tänka på då du ska välja en matbordslampa. Du vill välja en lampa över matbord som står i proportion till storleken på ditt matbord, kompletterar stilen i din matsal, ger rätt mängd belysning och är gjord av rätt material.

Med dessa tips i åtanke kan du hitta den perfekta matbordslampan för ditt bord och skapa en varm och inbjudande atmosfär för dina gäster. Kom ihåg att känna efter. Ibland kan det du vill ha gå stick i stäv med vad inredningsexperterna säger. Det är helt okej!